От 20 до 22 октомври 2015 г. в Хисаря се проведе Международна конференция „Светлината в нанонауката и нанотехнологията" (LNN 2015), която е включена в Националната програма, посветена на обявената от ЮНЕСКО Международна година на светлината и светлинните технологии. Тя е организирана от Института по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките (ИФТТ-БАН) и е финансирана със средства от Европейския проекта ИНЕРА „Повишаване на научния и иновационния капацитет на ИФТТ-БАН в областта на многофункционалните наноструктури", REGPOT-2012-2013-1 NMP.

Научният форум откри акад. Александър Г. Петров, председател на Организационния комитет и координатор на Проекта ИНЕРА. Гостите на официалното откриване Данка Люртова, главен секретар на Областна администрация Пловдив и проф. Румен Каканаков, координатор на Регионален академичен център Пловдив поздравиха участниците, след което доцент Емил Влахов ги запозна с целите и задачите на ИНЕРА.

В Международната конференция взеха участие 103 учени от 13 страни на Европа. Сред тях като поканени лектори бяха представителите на партниращите организации на ИФТТ в изпълнението на Проекта по 7-ма рамкова програма проф. Франк Хамелман от Германия, проф. Гунар Никласон и проф. Ларс Остерлун от Швеция, проф. Енцо Казанели от Италия, проф. Кармен Ристоску от Румъния, проф. Людмила Пеева от Англия, специалисти от Сърбия, Словения, Полша и Франция.

Програмата на LNN 2015, включваща осем тематики, бе реализирана посредством 11 лекционни и две постерни сесии. В рамките на 3 дни бяха изнесени 40 лекции и представени 45 постера по актуалните проблеми, свързани с най-новите технологии и методики за реализиране, структуриране и анализ на тънки мултифинкционални слоеве, в основата на които стои използването на светлината. Българските и чуждестранните учени обмениха информация, знания, опит и търсиха теми, които са от взаимен интерес за да се задълбочи сътрудничеството между тях в областта на нанонауката и нанотехнологиите.


Снимки: Юлия Генова

По време на форума българските специалисти запознаха своите колеги с възможностите за провеждане на съвместни изследвания със закупеното по Проекта ИНЕРА оборудване. Д-р Екатерина Йорданова изнесе лекция за фемтосекундната лазерна система, състояща се от 4 модула. На постерните сесии д-р Благой Благоев, д-р Димитър Митев, д-р Петър Свещаров и Владимир Механджиев, които работят в Бялата стая на Института, показаха първите резултати, получени с установките Beneq TFS 200 и Oxford Nanofab Plasmalab System 100. С апаратурата Beneq TFS 200 за последователно отлагане на атомни слоеве с различен състав в момента са получени прозрачни проводящи оксиди с приложение в производството както на фотоволтаични клетки, така и на газови и биологични сензори, а с Oxford Nanofab Plasmalab System 100 за плазмено стимулирано химическо отлагане от пари са реализирани полимерни покрития на температурно чувствителни подложки, графен и въглеродни нанотръбички.

Конференцията бе закрита с награждаване на представителите най-добър постер на двете постерни сесии. Те бяха определени от създадените Тематични комисии за всяка една от тях, състоящи се от поканените лектори. Сред наградените е Н. Кънева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Реферираните материали от Международната конференция "Светлината в нанонауката и нанотехнологията" ще бъдат публикувани в списание Journal of Physics: Conference Series на авторитетното английско издателство IoP (Institute of Physics) Publishing. То е със свободен достъп и това осигурява широко разпространение на докладваните научноизследователски постижения на LNN 2015 и на съвместната дейност на учените от Института по физика на твърдото тяло и техните европейски партньори по Проекта ИНЕРА.