За поддържане на приемливо ниво на научните изследвания и за продължаване на реформата в БАН са необходими минимум 84.5 милиона лева за 2011 г.

Това е с 25 милиона лева повече от предвидената бюджетна субсидия за академията.

Исканията си академиците представят в отворено писмо до Народното събрание и Министерския съвет по повод на бюджетната субсидия на академията.

Припомняме, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви днес пред журналисти, че БАН ще получи за 2011 г. това, което има в момента - около 59-60 милиона лева. През пролетта на тази година след скандал между финансовия министър и академиците, служителите от БАН излязоха и на протест заради изключително недостатъчните средства.

С предвидената субсидия ситуацията в БАН ще се върне към тази от 2009 г., се посочва в писмото.
"Това е критичният праг за съществуване на академията и за осигуряване на необходимите предпоставки БАН да реализира предвидените собствени приходи. По този начин ще се изпълни със съдържание формулата на правителството - "пари срещу реформа", друг подход ще доведе до фактическото унищожение на науката в България", казват от ръководството на Академията.

През 2010 г. БАН извършва тежка реформа, пише още в отвореното писмо. От 1 юли 2010 г. броят на институтите беше намален, а заради пенсиониране учените са по-малко с 8.5 на сто, а администрацията в Централното управление - с 24 на сто.

В момента завършва процедурата по атестацияна всички служители на БАН и на нейна база предстои по-нататъшно оптимизиране на състава в академията.

През текущата 2010 г. бюджетната субсидия на БАН беше намалявана три пъти, като първоначално от исканата от академията сума от 110 милиона лева в Народното събрание беше гласувана субсидия от 85 милиона лева., а тя впоследствие беше намалена на 59 милиона лева, се посочва в писмото.