Тази година предстои модернизацията на 17 столични училища на стойност 36 милиона лева. Средствата са по ОП "Региони в растеж. С този план се похвали столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тази година са отпуснати един милион лева за модернизация на други училищни корпуси. Столичният кмет присъства на откриването на новия корпус по природни науки "Еврика" 51 в столичното 51 СУ "Елисавета Багряна".

За последните години инвестирахме 360 милиона лева в строителството, модернизация и дигитализация на детски градини и училища. "До момента шест училища имаха възможността да модернизират своите кабинети. Освен 51 СУ "Елисавета Багряна, това е и 18 училище", обясни кметът на София.

Тя посочи, че Фондация "Америка за България" е един от най-големите партньори на Столична община и Министерство на образованието и науката, която инвестира в модерното образование. "По този начин трябва да изглеждат всички български училища, не утре, не догодина, а сега", каза още Фандъкова.

На откриването на новия корпус по природни науки присъства и просветният министър Красимир Вълчев. Той коментира, че децата трябва да бъдат подтикнати към изучаването на математика, физика, химия и биология. "Това ще доведе до по-добро образование за подрастващите", убеден е просветният министър и посочи, че тази година ще бъдат предоставени 2 милиона лева за модернизация на класните стаи и кабинетите по природни науки в училищата.

Директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Александър Александров сподели, че благодарение на Фондация "Америка за България" са изградени нови кабинети по математика, физика и химия, а също така и три библиотечни фоайета. "За откриването на новия корпус по природни наука от Фондация "Америка за България" са предоставили 200 000 лева, 100 000 са от бюджета на училището, а от инициативи на самото школо още 100 000".