Министерството на образованието и науката (МОН) одобри 39 проекта за учебници и учебни комплекти за I клас и 72 за V клас. Това съобщават от ведомството и уточняват, че е приключил първият етап на оценяването им.

Общо 51 проекта са били внесени са I клас. За V клас те са - 88.

От просветното министерство обръщат внимание, че издателствата, чиито проекти не съответстват на държавния стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти, могат да подадат възражение за проверка на реда на оценяването.

Получилите положителна оценка учебници и учебни комплекти преминават на втори етап от процедурата за оценяване. Те ще бъдат изпратени на учителите в страната, които преподават в начален и прогимназиален етап. Поставен им е срок до 23 януари да прочетат проектите и да дадат положителна или отрицателна оценка.

Учениците от I и V клас от 15 септември 2017 г. ще учат по одобрените нови учебници.

Новите учебници трябва да са с олекотено съдържание, съвременен графичен дизайн и да съответстват на възрастта на учениците. Това обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Учебниците ще продължат да са безплатни, а себестойността им няма да е по-висока от тази на сегашните. Към повечето от тях ще има и електронен вариант, допълни Стаматов.