Безработицата сред завършилите професионално направление "Медицина" и специално Медицинския университет в София е почти нулева. Това заяви министърът на образованието проф. Галин Цоков церемонията по връчването на наградите по изданието на "Рейтинговата система на висшите училища в България - 2023 г." (Академичните оскари).

Премиерът Николай Денков връчи отличието на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е на първо място в най-много направления - 22. Просветният министър връчи приза на проф. Бойчо Ланджов, ректор на Медицинския университет в София, който е първо място у нас в професионални направления "Здравни грижи", "Медицина", "Обществено здраве", "Стоматология" и "Фармация".

По негови думи Медицинският университет в София има много сериозен принос за нарастване на броя на чуждестранните студенти в България.

"Това е един много сериозен образователен бум в сферата на висшето образование, който след време ще бъде изследван - как се е стигнало до тези тенденции и с какво нашите медицински университети привличат студенти не само от Европа, но и от други краища на света", изтъкна Цоков.

И без биология и химия от гимназията ще може да се кандидатства за медик и фармацевт

И без биология и химия от гимназията ще може да се кандидатства за медик и фармацевт

Защото вече не всички ученици изучават тези предмети

Той посочи, че медицинските университети и конкретно МУ-София не само дават добра подготовка на българските и чуждестранните студенти, но са и изследователски университети.

Министърът отбеляза, че увеличението на публикациите на български университети в световните база данни Scopus и Web of science до голяма степен е свързано и с това, което правят преподавателите и изследователите в МУ-София, който се развива като важен модел за развитие на българското висше образование.

На церемонията стана ясно, че през последните 5 години броят на научните публикации на български висши училища в международните бази данни се е увеличил двойно. Удвоил се е и броят на чуждестранните студенти у нас. Преди техният дял е бил 4%, а сега е над 8%, колкото е средното ниво в Европейския съюз.

Увеличават броя студенти държавна поръчка в някои специалности

Увеличават броя студенти държавна поръчка в някои специалности

За студенти по медицина в бургаския университет и студенти от българска народност, живеещи извън България, в Националната музикална академия

Друга положителна тенденция е, че от създаването на Рейтинговата система на висшите училища преди 13 години заплащането на висшистите се е увеличило над двойно.

Безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска - 2%. Докато преди 13 години едва 40% от завършващите бакалавърска степен след дипломирането са се реализирали на позиции, изискваща висше образование, то сега техният дял е 60%, а при магистрите е по-висок - 70%.