За подобряване на сигурността в държавните училища ще бъдат отпуснати 1.5 млн. лева основно за закупуване на камери за наблюдение и паник бутони, съобщиха от МОН.

Мярката е заложена в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище“, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои в близко време.

500 хиляди лева са заложени за проекти, свързани с осигуряването на достъпна архитектурна среда.

Въвеждането на новия модул „Сигурност“ се налага от необходимостта да се подкрепят финансово държавните училища за закупуване на технически средства, които в максимална степен да подпомогнат охраната в сградите с учебен процес. От министерството посочват, че това се налага заради  зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици, родители и учители, проблемите с наркоразпространението в самите училища и около тях. Наред с това,  финансовите им възможности са ограничени, което налага допълнително финансиране.

Целта е да се осигури ефективен пропускателен режим, по-добра организация на охраната чрез технически средства и подготвени охранители, по-добра комуникация между училищата и правоохранителните органи и ефективен контрол в случай на инциденти чрез възможност за преглед на записите от видеонаблюдението.

 Проектите може да са свързани с изграждане на система за контрол на достъпа – чрез електронни карти или физически бариери – турникети, които обаче да са съобразени с изискванията за достъпна архитектурна среда.

Министерството ще приема и проекти за изготвяне на сигнално-известителна система за охрана на сградата, покриваща рисковите зони (като минимум вход, изход и общите части на сградата), паник бутон за връзка с охранителна фирма. За целта може да се отпуснат до 30 000 лв. с ДДС в рамките на едно проектно предложение.

Програмата допуска и кандидатстване за охрана чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център на входовете, изходите, общите части на сградата, както и на прилежащите им дворове и/или спортни площадки.

Очаква се по този модул в 35 училища да се осъществи цялостно проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа, сигнално-известителна система и  изнесено видеонаблюдение в специализиран център.

За 14 училища  се осигурява възможност  за инсталиране на система за контрол на достъпа, в други 14 – на сигнално-известителна система и в 16 училища – на система за наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център.

Проектните предложение трябва да  бъдат представени в едномесечен срок след обнародването на  решението на МС за националната програма „Достъпно и сигурно училище“ за 2016 г.

Училищата в системата на МОН представят предложенията си в съответния регионален инспекторат по образованието (РИО) по образец, утвърден от МОН.

Училищата в системата на МК, ММС и МЗХ представят документите си пред съответния финансиращ орган, също по образец, утвърден от МОН.

По програмата се финансират и проекти, осигуряващи достъпна среда на децата и учениците със специални образователни потребности в страната. През учебната 2015/2016 година с физически увреждания са 1332 деца. Общият брой деца и ученици със специални образователни потребности в държавните училища е 4164, от тях с физически увреждания – 486.

Целта е да се подпомогне изграждането и покриването на рампи и на санитарни възли, адаптирани за деца с увреждания. Програмата подкрепя също инфраструктурни проекти и осигуряване на маршрут до достъпен вход на сграда или съоръжение.

Ще се разглеждат и предложения за изграждане на асансьори и монтаж на подемни платформи.

Всяко училище има право да кандидатства по всички дейности, включени в програмата.