МОН излезе с план срещу агресията в училище. Според министър Николай Денков това е най-трудната тема. Когато има агресия сред възрастните и в обществото, няма как тя да не присъства и сред децата. Затова и според министър Денков проблемът не може да се реши с магическа пръчка.

Има съществено увеличаване на регистрираните случаи на агресия в училищата за една година, стана ясно от думите му. В същото време институциите реагират бавно.

Не трябва обаче да са чака да инцидент, за да се задействат институциите, смята просветният министър. Николай Денков изтъкна, че проблемните деца не са лоши деца.

Трябва да има ясно действие и стъпки как да се подходи към такова дете. То може да бъде изведено от клас, за да не пречи на другите. С него трябва да работят психолози и да му помогнат.

Според МОН нарушен е диалогът между учители и родители. Какво ще бъде наказанието за провинилото се дете, ще се решава от учителите с обсъждане с родителите. Самите родители трябва да подпомогнат изпълнението на санкцията.

Според Николай Денков трябва да се облекчат преподавателите от административните им дейности. Така те ще се върнат към основната си функция, а именно - да преподават.

Мисли се за няколко варианта за медицински специалисти в училище, стана ясно от думите на министъра на образованието по време на представянето на плана за действие срещу агресията в училищата.

Мерките изискват финансови средства, които трябва да залегнат в бюджета за следващата година.

Около 17 милиона лева са нужни за психолог или педагогически специалист във всяко училище. Идея е да се направят и ученически патрули, които да бдят за реда в училище.

Учителят не може да е навсякъде, категоричен е министър Денков. Децата трябва да са ангажирани с интересни извънкласни занимания.

Видеонаблюдението също остава тема за сигурността в училище. Трябва да има система от мерки, в която всички да се включат, убеден е Николай Денков.

Лекар във всяко школо няма как да има, затова борбата на МОН е да има медицинско лице за учениците. Това обаче няма да се случи в близките години.