Над 2 000 000 записа вече предлага единният онлайн каталог на академичните библиотеки в страната НАБИС.

Общият брой на записите надхвърли два милиона с добавянето на библиографските записи на Русенската регионална библиотека.

На адрес nalis.bg всеки потребител на интернет може да търси заглавия на книги, на списания, архивни материали и други библиографски данни в онлайн базите на 24 библиотеки в страната. Търсенето е абсолютно безплатно и е достъпно за всеки чрез Сводния каталог НАБИС /nalis.bg/, проект на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система".

В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които дават достъп до своите електронни каталози.

Главната цел е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал.

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Американския университет в България, а финансирането е осигурено от фондация „Америка за България".