Д-р Христо Костадинов ще бъде удостоен с наградата "Джон Атанасов" за 2006 година. Той е четвъртият носител на наградата "Джон Атанасов". Първият лауреат през 2003 г. беше Преслав Наков. На следващата година статуетката бе присъдена на брат му Светлин, а за 2005 г. носител на приза стана Валентин Павлов.

Комитетът по номинациите направи тазгодишния си избор между осем предложениям като предложи да бъдат удостоени с грамоти Гергана Бенчева и Пенко Иванов. Церемонията по награждаването ще бъде на 4 октомври в Националния исторически музей.

Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от Президента на Републиката Георги Първанов през 2003 г. и се присъжда ежегодно на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

През тази година за пръв път ще се връчи и награда на Международната компютърна професионална организация IEEE, придружена от диплом и плакет на Президента на Република България. Наградата се дава на Джон Густафсон - ръководител на екипа от Университета в Айова и Изследователската лаборатория в гр. Еймс за реконструирането на пълен функционален аналог на ABC (Atanasoff-Berry Computer) - първият в света електронен цифров компютър.

Д-р Христо Костадинов - През 2002-2005 г. е докторант по теория на кодирането в Университет по електрокомуникации в Токио. От 2000 до 2001 г. завършва Факултета по математика и информатика в университета "Св. Климент Охридски". Магистратурата му е по специалност алгебра. От 1994 -1998 г. е бакалавар и завършва специалност математика във Факултета по математика и информатика. В 2006 г. е научен сътрудник в Института по математика и информатика на БАН. От 2005 г. в продължение на 1 година е математик към Института по математика и информатика, след което продължава образованието си в Токио.  Има 7 публикации, част от които в престижни токийски издания.

Гергана Бенчева - През 1998 г. е магистър по математика в СУ, Факултет по математика и информатика. От 1999 г. до 2001 г. е редовен докторант. От април 2005 г. е доктор, от 2002 г. е научен сътрудник III степен, от 2005 г. - научен сътрудник II степен. Носител на наградата на БАН за най-млади учени до 30 години за 2001 г. Има няколко международни проекта в чужбина и у нас по линията на фонд "Научни изследвания". Има 11 публикации в престижни издания, от които 7 в чужбина, 1 у нас и 3 - на страниците на интернет.

Пенко Иванов - От 1 март 1998 г. работи в ПРОФИСТ - България. Основно разработва софтуер. Има 4 публикации в чужбина, 1 публикация у нас. Участвал е в няколко проекта - 6 в чужбина, у нас има 5 проекта. Ръководил е няколко курса и семинари през 2002-2003 г. Има представена докторска дисертация на тема "Прилагане на гъвкави методологии за разработка на софтуер". Работата е представена за защита пред специализирания Научен съвет и се очаква защитата да се състои през следващите месеци. Има опит в ръководене на малки и средни проекти.