Шестима училищни директори са наказани заради нарушения при приема на ученици след седми клас и след завършено основно образование. Нарушенията са установени при проверка на Министерството на образованието и науката. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от Дарик радио.

Министър Вълчев уточни, че общо 10 са дисциплинарните преписки срещу директори на училища. С уволнение е наказан директорът на Софийската математическа гимназия, а с последно предупреждение ръководителите на още пет училища.

При проверката на образователното министерство е установено, че директорите неправомерно са задържали оригиналните свидетелства за завършено основно образование след определения срок, като така е било възпрепятствано свободното движение на учениците и част от тях са били задържани в училищата въпреки желанието им.

Директори на проверените училища са допускали и записване на ученици в училището, в което са приети, без да са налице всички документи, като част от тях са си позволили да записват деца и след началото на учебната година.

Проверката констатира още, че училищните ръководства са обявявали неточно и несвоевременно свободните места, което, според министър Вълчев, означава на практика несправедливост при приема.