Най-истинската българска азбука е Глаголицата, заяви министърът на външните работи Николай Младенов по време на откриването на изложба "Глаголица" в сградата на МВнР.

Това е една азбука, която събира в себе си едно ново начало за България и за Балканите, и на много места тази азбука се запазва в манастирите, отбеляза министърът.

Наскоро той дори успял да види Лисабонския договор, написан на глаголица. Всяка една от буквите в тази азбука има име, а зад него стой една идея, каза още Младенов.

Той припомни, че за първи път Денят на народните будители се чества през 1922 година като жест към хората, които са помогнали на страната ни да бъде духовно извисена. Според външния министър, 1 ноември и 24 май са двата най-истински български празника.

Автор на произведенията в изложбата е Павлин Петров, председател на Асоциацията за развитие на изкуството и занаятите в България.

На всяко едно от паната е изобразена една или повече букви от глаголицата.

Днешното честване на Деня на будителите в МВнР обаче започна с тъжна вест и с едноминутно мълчание по повод смъртта на Владимир Филипов, един от най-качествените български дипломати, според Николай Младенов.