Няма напрежение относно настаняването на научни работници и университетски преподаватели в блок 58 в Студентски град. Това увери от парламентарната трибуна просветният министър Меглена Кунева.

В рамките на парламентарния контрол тя отговори на въпрос на народния представител Жельо Бойчев относно заповеди, принуждаващи преподаватели и научни работници да напуснат жилищата си във въпросния блок.

Социалистът е провокиран от притесненията на живеещите в блока, че ще останат на улицата. През месец март е започнала процедура по прекратяване на договорите на базата, на които студентски преподаватели и научни работници живеят в блок 58 в Студентски град. В студентското общежитие в този блок от 1998 г. се настаняват само научни работници и преподаватели. Това е един вид компенсация за ниските им заплати, обясни Бойчев.

Основанието да се прекратят договорите е навършване на 35 години. Той поиска да разбере какъв ангажимент ще поеме Кунева, за да не останат на улицата десетки семейства на научни работници и преподаватели.

В отговор Меглена Кунева обясни, че в момента се запазва положението такова, каквото е било досега. Било изготвено предложение за промяна на наредбата, според която в блока могат да се настаняват само хора до 35 години. Щяло да се преразгледа правото на живеещите в блока.

Кунева вече се е срещнала с част от семействата от общежитие 58. Тя обясни, че по принцип според наредбата те не могат да се настаняват за повече от 5 години и трябва да са под 35 години. Установено е, че повечето живеят над 10 години и са над 35 години.

След редица проведени срещи е взето решение да се създаде работна група, която да промени наредбата. Едва след това ще се прецени какви стъпки да бъдат предприети занапред. Кунева подчерта, че има и по-млади хора, които се надяват да бъдат настанени в общежитието.

Социалистът Жельо Бойчев благодари на просветната министърка за поетия ангажимент за прекратяване на процедурата по изселване на хората от общежитието. Той подчерта, че е неудобно да се спомене дори, че асистент в БАН взима 450 лева заплата. Затова според него за тези хора няма друга перспектива, освен да останат в общежитието.

Още преди да се яви на трибуната в пленарна зала, за да започне да отговаря на депутатските питания, образователният министър Меглена Кунева получи критиката на депутата от БСП Таско Ерменков. Причина за неговата забележка бе фактът, че министър Кунева на влизане в парламента е отделила време на репортерите и така се е наложило леко разместване в дневния ред на парламентарния контрол - спортният министър, който трябваше да отговаря втори, започна да отговаря на въпросите.

"Дойде със закъснение, след като г-н Кралев започна да отговаря", каза възмутен Ерменков.

Думите му бяха отправени към председателстващият пленарното заседание Димитър Главчев да предаде на премиера: "Нека дисциплинира министрите си! Народното събрание е висшата форма на контрол над изпълнителната власт за народа, който ги е избрал, а и освен с друго - е невъзпитано", каза Ерменков.