Малко преди учителите да се съберат на обявеното за мълчаливия им протест място - пл. „Независимост" - полицаи съобщиха, че има заповед на кмета Борисов, с която се разпорежда протестът да бъде преместен на друго място - пред Националната художествена галерия, за което бяха уведомени организаторите на протеста.

Съпредседателят на Единния национален стачен комитет на трите синдиката и един от съорганизаторите на митинга Живка Желязкова категорично заяви, че не са уведомени, че има такава заповед.

Междувременно на площад „Независимост" се събраха множество представителите на протестиращите учители и организаторите заявиха, че отказват да изпълнят новата заповед на кмета Бойко Борисов и че ще проведат протеста си както са го планирали и заявили - на пл. „Независимост".
„Ако сега се преместим, ще запушим движението", обясни Живка Желязкова.

Протестиращите са от различни софийски райони.
Носят плакати „Стачка", „Искаме достойно заплащане на учителския труд", „Достоен труд - достойна заплата" и др.
Учителите развяват знамената на Синдиката на българските учители, синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа", на КНСБ, както и националното знаме.

Един от комендантите на протеста Николай Николов обясни на протестиращите, че в момента им се издава акт заради това, че не се преместват.
Последваха скандирания „Стачка! Стачка!" и по мегафона комендантът на протестиращите припомни, че са се събрали на мълчалив протест и че тишината е мълчалива.

В началото на протеста започна подписка между учители и граждани за солидарност с действията и справедливите искания на учителите и в подкрепа на Националния стачен комитет, като само днес на пл. „Независимост" се събраха над 500 подписа в подкрепа на протестиращите учители.

 „Днес протестираме мълчаливо, но нашето мълчание е многозначно.
С него ние питаме: Защо мълчат управляващите, докога ще лъжат, че образованието е приоритет, защо реформите водят само до закриване на училища и съкращаване на работещите в образованието.
Как ще се подобри качеството на образование, без да се осигурят необходимите средства? "

Освен апела бе разпространено и обръщение на ЕНСК до парламента. В него се посочват исканията на учителите - за 100% увеличение на заплатите.
Искането е чисто синдикално и гражданско, а не политическо, се заявява в обръщението на стачния комитет.

„Вие, гласувайки бюджет 2008, можете отново да ни обречете на мизерно съществуване и през следващата година.
Определяйки по-висок процент за образованието от БВП - да позволите доходите да изпреварят тези на македонските учителите и да догоним частично доходите на румънските учители."

 В обръщението си протестиращите препоръчват на депутатите да не забравят, че са обучавани и възпитавани от българския учител.

Припомняме, днешният ден се отличаваше с особена синдикална активност.

Националният стачен комитет на учителите обяви, че нито един от трите учителски синдиката не е получил покана за преговори от страна на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, както твърди МОН.

Малко преди това от КТ „Подкрепа" поискаха оставката на образователния министър Даниел Вълчев заради липсата на реални реформи в образованието.

Междувременно лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов заяви намерението си да поиска от Министерството на финансите официален отговор колко милиона лева са спестени от непроведени реформи в сектора на образованието.

От своя страна председателката на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева заяви в Стара Загора, че според доклад на финансовото министерство тези икономии са далеч над обявените 54 милиона лева.