И днес учениците на Класическата гимназия в София няма да имат нормален учебен процес, показа репортаж на bTV от двете сгради на училището. В ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" се проверява дали има наличие на азбест, па нареждане на министъра на здравеопазването Петър Москов. Деца и родители протестират както в двора на бившето 13-то училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий", което се намира до Женския пазар в центъра на София, така и в двора на обновеното училище на ул. "Баба".

Мненията, както на родителите и децата, така и на учителите, са разделени. Мотивите на едните са, че гимназията трябва да е в центъра на София, за да е близо до университетите, музеите, галериите. Другите смятат, че базата в кв. "Модерно предградие" е по-добра и е по-спокойно в сравнение с района на Женския пазар, където властват джебчиите.

В двора на 13-то училище имаше и инсталация - наредени една върху друга дървени щайги с написани имена върху тях. "Нашите деца не са щайги, които може по всяко време да местим, където ни е удобно. От 2 години стои въпросът къде да се намира професионалната гимназия за древни езици и култури", обясни замисъла на творческия протест една майка.

Родителите, които искат децата им да учат в центъра на София, са притеснени и от това, че в ремонтираната сграда е бил открит азбест, а по-късно инспекторите твърдят, че няма вредни вещества.

Според Ирина Абаджиева Репуц, председател на училищното настоятелство, в Класическата гимназия е направен ненужен ремонт. "Той е некачествен, настоявахме да не се прави. Той не струва 2 млн. лева. Ремонтът е само едно боядисване, без изолации, без шпакловка- имитация на ремонт, за да се усвоят 2 млн. лева. Фасадата ще се срути след година, защото не е направена качествено", каза Репуц.

В подкрепа на тази теза имаше и плакати, носени от учениците: "Кой плати 2 млн. лева за ремонт на сградата на ул. "Баба", вместо за "Кирил и Методий" и "Между гробището и бунището ли е мястото на Класическата гимназия".

Зам.-министърът на културата Боил Банов акцентира върху поредността на проверката за наличие на опасния за здравето азбест. "Не знаем какви са мотивите за такава изненадваща спешна 3 или 4-та проверка. Няма нищо лошо в тая държава да се проверяваме колкото можем. Азбестът не расте по дърветата, ползва се в строителството. Колко проверки трябват, за да сме сигурни, че нашите деца учат в здравословни среда", иронично каза Банов.  Зам.-министър Банов отклони отговора на въпроса дали има проверка колко реално струва ремонтът в сградата в "Модерно предградие".

Разнобоят между родителите се прехвърля и върху възпитаниците на елитното училище. Едно от децата каза, че предпочита да учи в "Модерно предградие" - "По-изоставен район е тук, но не е имаше родители, които снимаха само лошите неща".

Друго дете - Не искам да уча на ул. "Баба" , защото не искам Класическата гимназия да е като квартално училище на "Люлин". Казват, че тук /на Женския пазар - б.р./ има цигани. Там, в "Модерно предградие" има кучета, но няма никой".

Някои от по-балансираните родители казаха, че децата не трябва да се местят по средата на учебния срок, че никой не мисли за развитието на зрелостниците. "Интересите на децата са над всичко", категорични са и в двете групи протестиращи.

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова обясни, че се изчаква разрешение от Регионалната здравна инспекция, за да започне учебния процес в ремонтираната сграда в "Модерно предградие". Днес възпитаниците й ще честват Националния празник 3 март в Аулата на Софийския университет.

По-късно министърът на културата Вежди Рашидов увери, че сградата на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) в квартал "Модерно предградие" не е опасна и там могат да се провеждат учебни занятия. Това са установили три проверки до момента, каза Рашидов, цитиран от БНР.

Резултатът от третата проверка, която е направена днес, показва единствено наличието на етернитови отпадъци, открити в абонатната станция на ремонторината сграда, до която учениците нямат достъп. Той увери, че етернитовите отпадъци ще бъдат отстранени.

Информацията, свързана с разходваните 2 милиона и 100 хиляди лева за ремонт на училището може да се намери и в интернет, увериха от Министерството на културата.

Директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова съобщи, че се обмисля разширяване на приема и след завършен 4-ти клас. По този начин училището ще има необходимост от по-голяма база и ще може да се ползва сградата в "Модерно предградие" като филиал, а досегашната, където от 2 години е настанена гимназията - сградата на 13-о училище в центъра на София, да се запази като основна.