След случая с Ана-Мария работните групи в просветното министерство обмислят да се увеличи броят на камерите в помощни училища като се постави видеонаблюдение и в коридорите. Предложенията за промени са заложени в нормативната уредба, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, цитирана от „Монитор".

МОН направи проверка в IV помощно училище, след като родителите на момичето аутист алармираха, че се съмняват, че срещу дъщеря им е извършено блудство. Оказа се, че видеонаблюдение има само в двора на училището, а записите се пазят за срок от две седмици. Според експертите от МОН трябва да се увеличи и срокът, в който се пазят записите от видеонаблюдението.

Ваня Кастрева обясни, че това зависи от хардуера, който е заложен в камерата. В момента той е настроен така, че записите се изтриват след 15 дни. Идеята е да се купят хардуери, които да пазят записите за по-дълъг период, около един месец. Проблемът е обаче, че хардуерите с по-голяма памет са и по-скъпи.

По думите на Кастрева, това е инвестиция и училищното ръководство трябва да направи анализ дали може да посрещне този разход, дали да потърси спонсор или помощ от министерството. Тя добави, че се обмисля и такава законова промяна, която да задължава училищата да реагират мигновено при инциденти, като алармират МВР, просветното министерство, Агенцията за закрила на децата и всички други отговорни институции.

Междувременно стана ясно, че след случая с освободената ученичка с церебрална парализа от Трето помощно училище МОН започва проверка в школото, която ще приключи на 10 декември.

Припомняме, дете с аутизъм, детска церебрална парализа и увредено зрение беше изгонено от Трето помощно училище „Едуард Сеген" заради участието на майка му в телевизионен репортаж за проблемите в образователната система.  Предстои да бъде проверена организацията на цялостната дейност на училището.