Инвестирането в образование трябва да е приоритет за всички срани от Европейския съюз.

Това пожелание отправи еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер в академичното си слово, изнесено след удостояването й с почетното звание Доктор хонорис кауза на УНСС.

Тя припомни декларацията от Берлин, в която се казва, че „богатството на Европа е в познанията и способностите на нейните хора".

Еврокомисарят подчерта, че е много важно както придобиването на познания и способности, така и тяхното пълноценно оползотворяване, иначе ще остане разделението между глобални граждани - квалифицираните, и местни граждани - тези, които нямат достатъчно образование.

Данута Хюбнер призова студентите да участват активно в европейските програми като „Еразмус" и да се възползват от възможностите, които предоставят те.

Европейският проект се подкрепя най-вече от хората, които дълго са учили или учат в момента, посочи Данута Хюбнер, като се позова на изследвания на „Евробарометър", потвърждаващи това.

53 на сто от хората в старите членки и страните кандидатки са заявили, че смятат ЕС за нещо хубаво, а от учащите в тези страни 67 на сто са на това мнение.
По въпроса за разширението 33 на сто от хората са заявили подкрепа, като сред учащите те са  47 на сто.

По думите на Хюбнер разширяването е най-мощната политика на европейската интеграция, защото тя помага на държавите да се трансформират.

Не бяхме в Рим през 1957 г., но сега имаме пълното право да празнуваме 50-годишнината от европейската  интеграция, изтъкна полската професорка пред българската аудитория.

Удостояването й с почетното звание Доктор хонорис кауза на УНСС  е по предложение на катедрата по международни отношения на висшето училище, за заслуги в развитието на икономическата наука и на европейската интеграция, изтъкна ректорът на УНСС Борислав Борисов.

На официалната церемония, освен много студенти и представители на академичната общност, присъстваха и финансовият министър Пламен Орешарски, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, шефът на представителството на Еврокомисията у нас Майкъл Хъмфрис, представители на ръководството на БНБ и на други институции.