По адаптирани учебни програми по български език и литература, по история и цивилизации и по география и икономика ще става обучението на учениците в 292 български неделни училища в чужбина. Става въпрос за децата, които постъпват в първи и в пети клас през учебната 2016/2017 година, съобщават от просветното министерство.

От оглавяваното от Меглена Кунева ведомство подчертават, че при адаптирането на програмите за първи път експерти на МОН са привлекли учители, които преподават в неделни училища в чужбина. Те са дали становище какво е най-удачно да се преподава.

Това е първия път, в който българчетата в чужбина ще се обучават по адаптирани учебни програми по история и цивилизации и география и икономика в частта им, отнасяща се до историята и географията на България.

От просветното министерство уточняват, че програмите са разработени в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователната подготовка и изискванията за резултатите от обучението по учебните предмети български език и литература, история и цивилизации и география и икономика.

Програмите били адаптирани така, че обучението по тях да осигури усвояването на българския книжовен език, българската литература, историческото и географско познание за българските земи в условията на чужда езикова среда.

От МОН смятат, че изучаването на тези предмети в неделните училища ще помогне на децата на сънародниците ни в чужбина да се приобщят към българската култура, както и за утвърждаване на българската идентичност като част от европейската идентичност.

Обръща се внимание, че предвид факта, че става въпрос за обучение в неделни училища, са предвидени по-малко часове за прилагане на адаптирания вариант на учебните програми.

108 часа ще е годишният брой за изучаване на учебния предмет български език и литература в първи клас. В пети броят на часовете ще е 102. Годишният брой за изучаване на учебните предмети история и цивилизации и география и икономика в V клас е по 34 часа.

От МОН дават и списък на училищата в чужбина, които са подпомагани финансово от ведомството и ще работят по тези програми. Те функционират на територията на различни континенти и държави:

Австралия и Океания  - Австралия и Нова Зеландия – 3 училища;

Азия – Израел, Китай, Кувейт, Обединени Арабски Емирства – 4 училища;

Африка – Египет, Мароко, Република Южна Африка – 3 училища;

Европа – Австрия, Албания, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Македония, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Руска федерация, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Финландия, Чешка република, Швейцария, Швеция - 232 училища;

Северна Америка – Канада, САЩ – 49 училища;

Южна Америка – Бразилия – 1 училище.