Близо 500 хиляди ученици учат присъствено през тази седмица. В училище са над 91 000 деца и младежи повече спрямо началото на втория учебен срок, показват данните от 14 февруари т.г., информират от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН). Това се дължи на облекчаването на мерките и намаляването на броя заразени в някои области на страната.

В първия учебен ден след междусрочната ваканция в клас влязоха малко повече от половината ученици - около 60% . Сега този дял вече надхвърля 72% от учениците в страната. Останалите провеждат занятията си в електронна среда или на ротационен принцип.

Забелязва с увеличение се броя на учениците със "зелен сертификат". През тази седмица това са приблизително 69 000 деца и младежи, което представлява увеличение с близо 20 400 спрямо седем дни по-рано. Тези ученици влизат в училище без изследване за COVID-19, след като представят валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от тест за коронавирус..

Според официални данни на МОН изцяло ваксинираните гимназисти са 9,62%. Към днешна дата 17,46% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

Близо 60% от учениците са се върнали отново в класните стаи

Близо 60% от учениците са се върнали отново в класните стаи

Ваксинираните гимназисти са 8,88%

Едва 518 деца учат присъствено, без да бъдат тествани за вируса, заради ниска обща заболяемост в съответната община - под 250 на 100 000 души.

През тази седмица се вижда в спад в положителните тестове. Установените позитивни проби са общо 274. При предишното тестване техният брой беше 473. В начален курс заразените са общо 135. Положителните проби в прогимназията са 64, а при учениците от гимназиален етап - 75.

Намаляват и позитивните случаи при учителите. Тази седмица с установен коронавирус са общо 88 преподаватели. При изследването на 7 февруари позитивните проби при тях бяха 236.

Почти двоен спад се наблюдава и при положителните тестове на непедагогическите специалисти - общо 43 установени проби при 70 от предишното тестване.

През тази седмица присъствени занятия се провеждат за всички ученици в пет области - София град, Стара Загора, Хасково, Разград и Силистра. В цялата страна продължава обучението в училище за учениците от начален етап - от I до IV клас.

До месец април тази година са осигурени щадящи антигенни тестове за изследване на учениците веднъж в седмицата.

Учениците в София и още четири области се връщат присъствено в клас от понеделник

Учениците в София и още четири области се връщат присъствено в клас от понеделник

В останалите области в страната обучението продължава на ротационен принцип