Софийският университет „Св.Климент Охридски" за първа година ще приема кандидат студентски документи и по електронен път.

По думите на доцент Мария Шишньова зам.ректор по учебната дейност, за квалификационна степен бакалавър зрелостниците ще могат да подават документите си онлайн на сайта на университета най-късно от утре.

Към официалния пакет документи обаче те ще трябва да представят както копие от дипломата си за средно образование, така и декларация, която гарантира за истинността на всички подадени данни.

Дванадесетокласниците подали онлайн своите документи ще трябва в дните от редовната кандидат-студентска кампания да се явят в ректората на университета лично и да представят оригинала от дипломната си за справка.

От вчера - 23 юни, тече и подаването на документи по утвърдените до сега начини - лично в северното крило на СУ в аудории 241, 243, 255 и 256 или чрез посредниците на университета в 30 града в страната.

По думите на началника на учебен отдел, Георги Гешев, Алма Матер има сключен договор с център за кандидат студентска подготовка и информация и с националната асоциация за прием на студенти, в чиито клонове ще се приемат документи до трети юли.

В ректората на Софийския университет зрелостниците ще могат да подават документи още два дни - до 5 юли.

Таксите за приемните изпити остават непроменени от миналата година - по 20 лв за всеки изпит.

Новото уточнение, непубликувано в кандидат студентския справочник е, че за специалността инженерна химия освен конкурсен изпит по химия 1 и 2 зрелостниците ще имат възможност да положат изпит и по математика 1 и математика 2 и физика 1 и 2.

За тази специалност те ще могат да използват и резултата от държавния зрелостен изпит по химия и опазване на околната среда, по физика и астрономия или по математика при условие, че тя не е по-ниска от 4.00 и че кандидат студентът няма оценка по същия предмет по ниска от 4.

Георги Гешев оповести и бройката за прием тази година, а именно - 4 427 първокурсници за бакалавър и магистър редовно обучения след завършено средно образование, 608 задочно бакалаври и магистри, 1348 бройки за редовни магистри след завършено висше образование, като в този случай бройката на задочниците е 239.

По данни на началника на учебния отдел тази година е увеличена бройката за най-желаните специалности - право, като от 270 бройки миналата година, тази година ще бъдат приети 300 студенти по право.

Той уточни обаче, че поради двата конкурсни изпита, които трябва да държат бъдещите юристи, от две години се забелязва намаляване на желаещите да се обучават в тази специалност.

Бройката единствено за 5 специалности е намалена- журналистика, връзки с обществеността, където ще бъдат приемани 15 студенти по-малко, както и книгоиздаване, архивистика и документалистика и библиотечни информационни науки.

На въпрос до каква степен нивото на матурите ще се отрази на качествения прием на студенти в Софийския университет зам. ректорът на Софийския университет заяви:
Не считаме, че на този етап матурите могат да се отразят значително, ясна представа ще имаме след приключване на кандидат студентските изпити.

Тя заяви увереността си, че дори и след прием в университет зрелостниците влезли чрез матура, могат лесно да отпаднат, ако не успеят да достигнат високите стандарти в Алма Матер.