Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев, който е кандидат за втори мандат, ще представи довечера своята програма за управление. В битката за ректорското място той се изправя срещу трима кандидати. Изборът ще бъде направен на 17 ноември.

Проф. Илчев изрази притеснение, че бюджетът за догодина е намален с 4%. С началото на кризата на университета бяха отрязани грубо 12-13 милиона лева, но с антикризисните мерки миналата година успяхме да компенсираме половината от тази сума", заяви той, цитиран от БНР.

Според него проблемът е в цялостното състояние на държавата. „Основните искания са свързани с промяна на философията на финансиране на висшето образование и науката, както и да направим обединена информационна система, която да увеличи скоростта на бюрократично обработване на документите," коментира още ректорът на СУ и поясни, че това ще позволи да бъдат направени съкращения на административния персонал, ще допринесе за допълнителна прозрачност и откритост.

Припомняме, новоизбраният ректор на ТУ София проф. Марин Христов също се оплака, че университетът ще получи по-малко пари държавна субсидия в сравнение с 2010 година.

УНСС обаче запазва сумата, получена през миналата година в размер на 18 милиона лева.