Правителството одобри общо 997 850 лева за Националната програма "Отново заедно".

Със средствата 2577 ученици и 274 придружаващи ги учители или други педагогически специалисти заминават на лятна почивка.

Това са заявките, одобрени от Министерството на образованието и науката до 30 юни.

Финансирането се отпуска по бюджетите на общините, като парите ще стигнат до училищата следващата седмица.

Средствата се разпределят между 103 учебни заведения - 95 общински и 8 държавни. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

46 училища изпращат ученици на безплатна почивка

46 училища изпращат ученици на безплатна почивка

МОН одобри първите 1118 деца, които ще се възползват от новата програма

От МОН посочват, че продължават да получават много нови заявки за участие в "Отново заедно". От 1 до 8 юли са одобрени още 238 училища с 6271 ученици и 664 ръководители на групи. След 8 юли до момента са поискали да се включат нови 140 училища, като техните документи в момента се обработват. За финансирането на тези пътувания ще има следващо постановление на правителството.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет за 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Учителите нямало да се съгласят да водят летните ученически лагери за 20 лв.

Учителите нямало да се съгласят да водят летните ученически лагери за 20 лв.

Програмата за безплатно летуване не включвала заплащане на ръководителите

Програмата цели да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по "Отново заедно" продължава до края на юли. Ако след тази дата предвиденият бюджет от 15 млн. лв. не е изразходен, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.