Детско полицейско управление“ – така се нарича националната превантивна програма, която официално ще се открие днес в 119-о СОУ "Михаил Арнаудов" в София.

В рамките на кампанията ще бъдат открити 199 Детски полицейски управления към районните управления на Областните дирекции на МВР в страната.

Официалното откриване ще бъде направено от страна на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов. В групата влязоха представители на МВР, Министерството  на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз.

Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения.

В обучителния процес  ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от БЧК, БТС и други партньори в съответните градове. За реализирането на съвместната дейност предстои подписване на Споразумение за изпълнение на програмата, която остава отворена и за нови идеи.

Едновременно с вътрешния министър Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова, старт на програмата в столицата и страната ще дадат: заместник-министър Красимир Ципов – в 48-о Основно училище "Йосиф Ковачев" в столицата, зам.-министър Филип Гунев –СОУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, зам.-министър Цвятко Георгиев – в основно училище „Неофит Рилски“ в гр. Килифарево, Великотърновско, и началникът на министерския кабинет Златко Тодоров – в основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ във Враца.