Днес е първият учебен ден.

Близо 60 хиляди са първокласниците тази година.

По нови програми ще учат децата от трети, седми и десети клас.

Осигурен е нормален учебен процес за откриване на учебната година във всички 2367 училища и 1844 детски градини в страната. В това увери вчера заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

В няколко училища ще продължат ремонтите и след 15 септември, но това няма да пречи за провеждането на учебния процес, а там, където ремонтите са по-мащабни, е осигурена възможност да се провеждат учебните занятия в други сгради и училища.

През тази учебна година националното външно оценяване за 7 клас ще бъде за първи път по новите учебни програми.

Михайлова уточни, че най-много учители в момента се търсят в София, Пловдив, Пазарджик по предметите "Английски език", "Математика", "Информационни технологии" и природни науки.

Амбицията на МОН била до края годината във всяко училище в България да има безжичен интернет, което ще спомогне за използването на модерни ресурси.

Президентът Румен Радев ще присъства на официалното откриване на новата учебна година на Националната гимназия за древни езици и култура "Константин-Кирил Философ". Държавният глава ще приветства възпитаниците и преподавателите от училището. Тържеството ще започне в 10.00 часа, в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие учебната година в  столичното 18 СУ "Уилям Гладстон".

Министър Красимир Вълчев ще присъства на откриването в 120 Основно училище "Г. С. Раковски" в 9.00 часа. 

Министърът на културата Боил Банов ще открие новата учебна година в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София на 17 септември 2018 г. от 10:00 часа.