Зам.-министърът на образованието и науката в оставка Диян Стаматов призова за промяна на учебните планове в професионалните гимназии. Той обясни, че е необходимо учениците да имат повече часове за усвояване на професия чрез практика в работна среда.

Стаматов отправи апела си по време на кръгла маса "Професионално образование, общини и бизнес" в област Велико Търново. На кръглата маса присъстваха и представители на областната управа и общински власти, директори на професионални гимназии и техни партньори от бизнеса, съобщават от просветното министерство.

Участниците във форума дискутираха и как общините и бизнесът спешно трябва да решат от какви професии се нуждае икономиката в региона, за да се отрази това в заявките за план приема догодина. Цели се той да бъде балансиран и да отговаря на интересите на децата и на бизнеса. Бизнесът също можел да помогне за квалификацията на учителите по професии, за които срещат трудности.

Менторите от производството, които ще напътстват учениците, ще получават възнаграждения, подчерта Диян Стаматов.

Диян Стаматов призова директорите да бъдат по-активни в рекламирането на професионалните гимназии заради дългогодишния отлив от тях в полза на профилираните и най-вече езиковите.

Стаматов обяви, че от догодина ще има два випуска, които ще завършват основно образование - в 7 и 8 клас. Поради тази причина той намира за редно учениците във всички училища да бъдат информирани за всички възможности за кариерно развитие. По мнението на Диян Стаматов те трябва да са наясно, че уменията да общуват на два или три езика не са гаранция, че ще си намерят работа.

Община Свищов бе посочена като модел за равнопоставеност и елиминиране на конкуренцията между елитните и професионални гимназии. Местната администрация там организирала информационна кампания за всички ученици и представила какви възможности имат, за да продължат обучението си.

От своя страна шефката на регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева посочи, че в областта има добри практики в дуалното обучение и те трябва да се развиват.