"От всички дейности, които библиотеката извършва и които стават достъпни, библиотеката се справя, но така, както всички културни институти, са засегнати от кризата от последните две години. Библиотеките имат нужда от подкрепа, поддръжка и Столична библиотека не е остава изолирана от тези процеси." Това заяви пред News.bg заместник-директорът на Столична библиотека Марчела Борисова, която попитахме как библиотеката работи по време на пандемията.

Разходите и поддържането е един основен приоритет в ръководството на библиотеката. Пандемичната 2020 г. за всички била необичайна година, а Столична библиотека не била изолирана от всички случващи се събития в световен мащаб. Целта на библиотеката, която тя си е постави през 2020 г. е да не прекъсва връзката между читателите, книги и авторите. Столична библиотека през 2020 г. е наблегнала на онлайн общуването с читателите със създадена инициатива "Насаме в моята библиотека". В инициативата съвременни български автори оставяли послания за книгата за читателите.

Новите читатели на библиотеката за 2021 година са над 13 000, а общо регистрираните читателите на библиотеката са 70 100.

Борисова увери читателите, че всички служители на библиотеката, които не са ваксинирани, обмислят да се ваксинират. Иначе вътре в самите салони на библиотеката, нейните служители спазват всички противоепидемични мерки и по-голяма част от тях са ваксинирани.

Читателите на Столична библиотека не са намаляли по време на пандемията, а напротив - интересът към книгата и четенето се засилил. Нормално е да се търсят по време на пандемията повече книги за психологията, за комфорта на душата, книгите за пътешествия и историческите книги. И много млади хора се обърнали към литературата и към Столична библиотека, за да четат книги. В последната година младите хора се вълнуват повече от живия досег със съвременните автори от живия с книгата. "Мога да кажа смело, че акцентът се измества от технологиите към това да се чете книгата, книжният вариант на книгата.

"Столична библиотека, като един изключително жив организъм в сърцето на София, винаги се стреми да направи така, че най-новите заглавия да постъпват във фонда на библиотеката. Повече от 15 000 са книгите, които сме закупили. За това помага и намаляването на ДДС-то върху книгите и Столична библиотека да купува повече книги, които да стигнат по-бързо до читателите", коментира Марчела Борисова ставката на ДДС-то върху книгите от 9%.

На 1 ноември библиотекарите протестираха - в исканията им няма нищо по-различно от исканията на цялото общество. Библиотечната професия е важна за образованието на нашите деца и в подкрепа на културата на цялото общество. Много е важно в библиотеките да работят висококвалифирани специалисти, но се стремим със символичната подкрепа на това писмо, което се адресира до отговорните институции, да докажем, че в библиотеката е изключително необходимо да работят различен тип експерти и да има един минимален праг в съответствие с нивото на професионалната квалификация, подчерта Борисова.

Зам.-директорът на Столична библиотека обясни, че в момента библиотеката приключва един проект на Министерство на културата - "Помощ за книгата". Спечелихме проекта и го реализираме в помощ на читателите и потребителите. В момента Столична библиотека работи по още няколко проекта: наградите на Столична библиотека за най-активните и четящи потребители и разширяване на самата библиотека с филиали. Работи се за създаването на нов филиал на Столична библиотека в район "Овча Купел", като вече има филиали в "Люлин", "Студентски град" и библиобус, който посещава селата около София.

"Нека младите да не забравят, че идвайки в библиотеката, могат да намерят цялото знание, което библиотеките съхраняват, да се възползват от това знание. Библиотеките са достъпни институции и всеки може да дойде в тях и да се възползват от това, което предлагат като знание", каза в заключение Марчела Борисова.