Сдружение за национално съхранение организира пресконференция в памет на проф. Марко Семов. В брифинга ще вземат участие чл.- кор. Георги Марков; проф. Дамян Дамянов; проф. Ангел Попов; чл. -кор. Венелин Живков и др. Водещ е журналистът Величко Конакчиев.

Професор Семов почина на 18 януари.

Той е роден на 11.07.1939 г. в с. Видима, Троянско. Завършил е гимназия в Троян и висше икономическо образование в София. Доктор е по социология. Защитава докторантура и с изследването си "Българският характер в творчеството на Захари Стоянов, Антон Страшимиров и Иван Хаджийски".

Работи в продължение на тридесет години като журналист в национални медии - вестници, радио, телевизия.

Марко Семов е автор на повече от 45 книги - пътеписи, есета, разкази, романи, публицистика, на тритомна "Българска народопсихология", както и на десетки монографии и стотици статии в периодичния печат по проблемите на общественото развитие и националната психология на българите. Паралелно с това е преподавател по народопсихология и есеистика в Софийския университет "Климент Охридски" и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Член е на Съюза на писателите, на Съюза на журналистите и на Съюза на учените в България.

Три пъти носител на наградата на читателите, както и на наградата за литература на името на Йордан Йовков.