За натиск, финансови заплахи, зависимост от властта и в тази връзка борба за укрепване на достойнството и връщане на доверието в медиите призова държавният глава Румен Радев. Днес той присъства на академичното тържество по случай 70-годишнината от основаването на специалността "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

Радев посочи, че за завършващите днес, а и занапред журналисти, най-важни са мисионерската роля, автоцензурата, съвестта и моралът.

В словото си пред политици, родители и студенти президентът разказа ситуация, свързана с медиите и отбеляза, че "това са най-големите врагове на политиците". Той припомни за миналото и ролята на вестниците, които са били институция.

Днес заради интернет технологиите има почва за фалшиви новини и пропаганда, което засилва отговорността на журналистите, обясни Румен Радев.

На консултациите Радев се интересува от постове на политици от ДБ във фейсбук

На консултациите Радев се интересува от постове на политици от ДБ във фейсбук

Президентът предупреди да не се атакуват негови приближени

Президентът поиска ясни правила, регулаторни механизми, финансова независимост от властта.

На церемонията присъства зам.-ректорът Георги Вълчев, който поздрави випуска завършващи и коментира, че "днес журналистиката боледува" и призова преподавателите от Факултета по журналистика и масови комуникации да я превърнат отново в четвъртата власт.

Служебният министър на образованието Сашо Пенов в словото си се спря на развитието на новите технологии, които са открили нови роли и нови специалности. Той критикува, че българските медии са на последните места по свобода на словото. За него обаче, освен че медиите са обект на критика, са и "жертва на тези времена". В тази връзка министърът призова за критично мислене.

На финала държавният глава Румен Радев бе удостоен с почетния знак на ФЖМК.