Правителството прие Национална програма "Популяризиране на българското висше образование и кандидатстване на лица от българска народност, живеещи в чужбина, за обучение в български висши училища".

Целта е да се даде възможност за представяне на българското висше образование в чужбина и да се създадат по-благоприятни условия за онлайн кандидатстване на лица от българска народност от чужбина.

Това става чрез електронна платформа, която стартира през 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Предстои тя да бъде доизградена.

Новата програма ще осигури възможност за съдействие на МОН при участието на висшите и неделните училища в рекламни кампании в чужбина, където да представят обучението в българските университети.

МОН предлага онлайн кандидатстване в български университети

МОН предлага онлайн кандидатстване в български университети

Платформата ще е полезна за българи от чужбина

Целта е електронната платформа да се превърне в място, където всеки български или чуждестранен кандидат-студент да може да намери актуална информация за желаната специалност във всички висши училища у нас.

Ще се осигури възможност българските ВУЗ-ове да популяризират най-добрите си програми за обучение както на български език, така и на английски и други чужди езици. Друга цел е да се предостави бърз достъп до онлайн кандидатстването за обучение, което улеснява комуникацията с кандидатите.

Създаването на Националната програма е в изпълнение на последните промени в Закона за висшето образование, на изискванията на Плана за действие на Европейската комисия в областта на цифровото образование и спомага за изграждането на Европейското образователно пространство. По този начин се отговаря на необходимостта от повишаване на значимостта на българското висше образование и улесняване на дигиталната му трансформация.