Акцент на план-приема за учебната 2017/2018г. трябва да е професионалното образование. Това обяви вицепремиерът и просветен министър в оставка Меглена Кунева по време на работна среща с началниците на регионалните управления на образованието, съобщиха от министерството.

Кунева предупреди, че битката е трудна, но икономиката и бизнесът на страната имат нужда от квалифицирани кадри със средно образование. По мнението на министъра трябва да засилим професионалното образование, ако искаме страната да се развива икономически.

Меглена Кунева коментира, че масовизацията на висшето образование и загубването на престижа на професионалните гимназии са създали сериозен проблем. Оказва се, че за професионалните гимназии остават децата с по-лоши резултати, тъй като учениците и родителите им предпочитат езиковите. Това в крайна сметка води до липса на кадри, липса на производство, липса на икономика. Крайно време е тенденцията да се обърне, категорична е Кунева.

По мнението й план-приемът трябва да е съобразен не само с демографската картина и наличната материално-техническа база, но и с плановете за развитие на общините и областите, и с постъпилите в регионалните управления на образованието заявки от работодателите за обучение по специалности.

Меглена Кунева призова началниците на управленията да търсят активен контакт с бизнеса, за да бъдат намерени най-добрите решения.

От своя страна зам.-министърът Диян Стаматов отправи препоръка при приема следващото лято да има рекламни кампании, които да дадат по-голям ефект.

Кунева настоява регионалните управления да не спират със стриктния контрол по отношение на отсъствията на ученици и учители, както и да следят за фиктивно записване на ученици. Тя е убедена, че такива феномени засилват недоверието в образователната система. Трябва да сме иновативни за много неща, но дисциплината е сфера, в която трябва да сме консервативни. Трябва да застанем до нашите учители, когато ученик говори по телефон в час или обижда учител, независимо кой е баща му, подчерта Меглена Кунева.