Един милион бебета са се родили в резултат на програма "Еразъм". Това каза служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който участва в 30-годишнината на програмата, отбелязана с церемония в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проф. Герджиков призна, че нямало как да откаже поканата по повод годишнината, тъй като това бил неговият втори дом.

"Когато аз бях студент, нямаше такива възможности. Нямаше "Еразъм". Не можеше и да си представим като студенти, че можем да ходим в други държави, да се запознаваме с други култури, да обогатяваме своите знания. Това беше практически невъзможно. Сега, вие млади приятели, имате великолепната възможност. Светът е отворен пред вас", обърна се той към студентите.

Проф. Герджиков сподели и нещо, което научил само преди няколко минути от ректора на СУ, а именно, че в резултат на програмата "Еразъм" има родени към един милион деца.
"Това означава, че този обмен между млади хора в образованието дава и такива странични ефекти. Няма лошо, но така или иначе едва ли това е основното, за което е предназначена програмата", коментира още той.

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков обяви, че това е най-голямата програма за обмен в областта на образованието на Европейския съюз. "Еразъм" започва у нас през 1999 г., а за целия период над 20 хиляди български студенти и над 13 хиляди български преподаватели са използвали нейните възможности.

"През периода 1999-2000 г. са участвали само 10 висши училища. В момента са включени 47 от 51 висши училища в България. През 1999 г. само 134 студенти са се включили в програмата. През настоящата академична година техният брой е 2450", заяви проф. Денков.

По думите му през 2007-2008 г. с цел практическо обучение на студентите са участвали 1078, докато през тази година 1452.

"Виждате как за по-малко от 10 години в пъти се увеличава броят на студентите и преподавателите, които се възползват от нея", заяви просветният министър.

Благодарение на програмата български студенти са се обучавали в университетите в Германия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Великобритания, Полша, Гърция във всички области. За мен какво е програмата "Еразъм" - програмата, по която някои от най-добрите ми студенти отидоха в чужбина, коментира още той.

Настоящата програма продължава до 2020 година.