Програмата "Топло мляко и закуска" през тази година е обречена на провал, съобщиха директори на училища в Шумен, предаде Би Ти Ви.

Причината е както в стачката на учителите, така и в изискването храната да се доставя само от една фирма.

Начално училище "Княз Борис I" е едно от малкото в Шумен, в което тръгва програмата.

Храната се доставя от седмица, но често закъснява. Случва се закуските да пристигат с такси, вместо с автомобил, отговарящ на хигиенните изисквания. Качеството на продуктите също е под въпрос.

"Намазани филийки с маргарин, единият ден с парченце печен пипер, на следващият ден с мед, който децата почти не са усетили в закуските. За топла напитка до ден днешен не мога да говоря, а за чаша топло мляко въобще", обяснява Валерий Георгиев, директор на НУ"Княз Борис I".

Повечето училища в Шумен имат делегирани бюджети и това се оказва пречка за старта на програмата. Директорите са дали под наем помещенията, предназначени за хранене и затова не могат да работят с новия доставчик на закуските.

Директорите на 12 училища са изпратили писмо до Агенцията за социално подпомагане, в което настояват да им се върне правото сами да избират доставчик на закуски, за да могат да осигурят качествена храна за децата.