Формулата за определяне на делегираните бюджети да може да се коригира, e заложено в новия Закон за предучилищно и училищно образование. Това заяви в Русе зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, предаде БГНЕС.

"Не бихме искали училищата и учителите да бъдат строго зависими от броя на своите ученици. Има много други обстоятелства, които също са от значение при финансирането на учебните заведения", заяви още тя.

И през 2015 година няма увеличение на парите за ремонт на училищните сгради. "Образованието е обществено дело и ние разчитаме на първо място на общините, които в много случаи са изключително грижовни. Трябва да отбележа, че има и много възможности през различни европейски проекти", каза Кастрева.

От министерството на образованието са назначили проверка в гимназията в Казанлък, чиято стена падна. От МОН няма пряко отношение към финансирането и към собствеността на сградата на училището в Казанлък. Резултатите се очаква да бъдат готови до края на седмицата.

Ваня Кастрева бе в Русе за откриването на Балканската олимпиада по информатика, която започна в понеделник в Русенския университет. В нея участват представителни отбори на 11 балкански страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Като домакин България участва с два национални отбора и отбор на града домакин - Русе.

"Нашите информатици имат име на едни от най-добрите, така че се надявам да бъде едно силно състезание на знания, и в което да победят най-добрите. Най-много ще подкрепям българския отбор, защото все пак имаме достатъчно традиции, а е важно това което наследяваш да го пренесеш успешно в бъдещето", заяви Кастрева.