Учениците в страната обявиха първия учебен ден след Коледната ваканция за Ден на национално бягство от училище. Цели 67 596 наши ученици са се обедини в името на каузата във Facebook.

3 януари 2011 година за учениците на всички училища в България ще бъде неприсъствен ден или поне за тези, които смятат, че са ощетени от кратката почивка покрай празниците.

Ситуацията в София

Присъствие има в 97 СОУ „Братя Миладинови", Първо училище „Пенчо Славейков" ПГМЕ „Никола Вапцаров" 133 СОУ „А.С.Пушкин".

Това се посочва в създадената в социалната мрежа страница "3-ти Януари 2011 г.- Ден за Национално Бягство от училище".

Инициаторите на идеята заявяват, че демонстрацията им е продиктувана от желанието на ученици и учители за промени в образователната система на България, която според тях "очевидно НЕ ДЕЙСТВА".

"За да има някакво наистина общонационално "бягство" от зацикленото ни образование, трябва всеки един ученик да се включи и да не отиде този ден на училище", гласи призивът на учениците. В името на тази идея са обединили общо 10 507 души, които са "харесали" страницата във Facebook.

Оттам обаче става ясно, че 67 596 души са заяви желанието си да присъстват на събитието, т.е. да не отидат на училище.

От пресцентъра на образователното министерство заявиха за news.bg, че на този етап броят на отсъстващите от учебните занятия не е по-голям, отколкото през други години.

По данните на директорите на училищата в цялата страна протича нормален учебен процес и процентът на отсъстващите и закъснели ученици днес не се отличава от този в първия учебен ден на миналата календарна година.

Причини за по-голям брой отсъствия в някои училища, както и през миналата година, са: затруднено придвижване поради обилен снеговалеж; заболявания; ученици, празнували Нова година при семействата си в чужбина; в училищата с общежития - децата пътуват от различни и отдалечени населени места.

Към момента отсъствията за деня са както във всеки друг учебен ден през зимния сезон.

Учениците, които днес не отидат на училище, ще получат неизвинени отсъствия. Това заяви за БТА началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

По думите й извинителните бележки на учениците за днешния ден, издадени от лекари или написани от родителите за "отсъствия по семейни причини", трябва да бъдат с подпис от родителите.

Тя посочи, че индивидуално решение на всеки ученик е дали да подкрепи "националното бягство от училище". Затова от регионалните инспекторати по образованието в страната не могат да предвидят дали учениците ще отсъстват днес масово от занятия и по какви причини.

Ваня Кастрева посочи, че и родителите трябва да вземат отношение къде са децата им на 3 януари.

Няма масово бягство от шуменските училища.

Още...

Учениците имат право на до 15 неизвинени отсъствия, за да се наложи "мярката" за преместването им в друго училище, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София.

Във Великотърновска област тази сутрин не са влезли в клас около 14 процента от учениците от първата смяна. Според Регионалния инспекторат, тези отсъствия не са масови, а са в рамките на нормалното за зимата.

Във Варна и региона тази сутрин не отидоха на училище 3500 от общо 23 000 ученици. Според училищните власти, не може да се говори за масово отсъствие, защото има и много болни ученици.

Припомняме, преди началото на ваканцията министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов не отстъпи пред исканията на учениците за по-дълга ученическа почивка. „Не ми се размекна сърцето от ученическите протести, защото няма ощетяване по никакъв начин, а напоследък вече се иска да удължим и лятната ваканция, и други ваканции", коментира Игнатов.