Родители, учители и ученици от Сливен излязоха на протест срещу сливането на училища.

В 15.30 часа пред сградата на общината се събраха над 250 души, съобщи Дарик.

Недоволството е породено от намерението в града да се слеят две емблематични училища - хуманитарната гимназия (ПХГ "Дамян Дамянов") и езиковата гимназия (ППГЗЕ "Захарий Стоянов"), като аргументът за това е, че трябва да се премине към едносменен режим.

Предвижданата промяна не беше приета вчера на гласуване в Общинския съвет. Тя беше изтеглена, за да се разгледа от работни групи, които предстои да се сформират.

Кметът на Сливен Стефан Радев е обяснил, че всички предложени варианти ще бъдат разгледани. По думите му предложенията ще се разглежда от работна група, формирана от родители, учители, директори на учебни заведения и представители на Регионалното управление на образованието.

Кметът уверява, че предложението ще бъде внесено за одобрение от Общинския съвет, чак след като се постигне споразумение.

Родителите обаче се обявяват категорично против това намерение на общината. Според протестиращ предложението на кмета е само временно отложено. "Това значи, че след три месеца ние ще бъдем отново тук и казусът ще е същият", обясни родител.

Темата коментираха и директори на други училища в града.
Според директора на 10 СОУ "Йордан Йовков" Диана Кънева времето е крайно неудобно за такива промени. В хода на протеста директорът предложи да се подготви програма за постепенно преминаване на едносменен режим на обучение.

Според директора на училище "Васил Левски" тази реформа е прибързана и необмислена. Учители също подкрепиха недоволството, съобщи bTV.