От преговорите в просветното министерство представителите на синдикатите излязоха крайно афектирани.

Стана ясно - по думите на синдикалистите, че двамата преговарящи министри са се отметнали от постигнатото снощи съгласие за 20-процентно вдигане на заплатите от първи ноември тази година.

Николай Николов заяви, че прекъсват този вид водене на преговори и го определи като безкрайно неетичен, нарушаващ всички норми на цивилизования диалог.

След него Янка Такева - видимо разтроена, заяви, че е толкова унизена и обидена, че не намира думи - защо един път се говори едно, а после се отрича, попита тя.

По думите й вчера е било уточнено от 1 ноември тази година средната брутна работна заплата за средното образование да бъде 450 лв, но това днес е било отхвърлено от двамата министри.

Лидерът на учителския синдикат към „Подкрепа" Крум Крумов заяви:
Всеки ден, като приключим преговорите, на другия ден започваме отново, защото ни казват - ние не казахме това. Това отношение е обидно за нас, ще идваме вече с касетофон.

Д-р Желязко Христов определи като пълна подигравка новото предложение на правителството за 10 % увеличение от 1 ноември.

Той допълни - „това разтакаване явно е дирижирано, за да се уморят синдикатите и протестиращите".
В такива преговори аз няма да участвам повече. Отивам на улицата при хората на образованието", заяви Христов.

След това излезе финансовият министър Орешарски, който заяви, че не разбира защо се е стигнало до подобен ефект - Нищо не е станало, отбеляза министърът.

От своя страна птросветният министър Вълчев коментира, че не разбира защо се е стигнало до толкова остри реакции.
Той допълни, че парите за увеличение ще се дадат, въпросът е под каква форма.
Той заяви готовност  още утре да покани представителите на синдикатите за нови преговори.

Преговорите зациклиха

Сутрешната сесия: Вълчев -  Пари има, въпросът е под каква форма се дават
Тренчев - Може би и Патриарх Максим трябва да дойде 

Днешните преговори продължиха повече от три часа, като още в средата им е станало ясно, че има пълно разминаване на позициите.

Междувременно говорителят на Единния стачен комитет Николай Николов съобщи, че днес е имало бити от полицаи учители, но все още няма друга информация и няма официално изявление по случая.

Припомняме, от КТ Подкрепа алармираха по-рано днес, че униформени полицаи са нахлули в 133-то СОУ „А. С. Пушкин", намиращо се в центъра на столицата, срещу сградата на Народното събрание, зад хотел „Радисън".
Училището е в стачка, но се провеждат редовни учебни часове и часове с деца в занималнята.

Полицаите елиминирали охраната на училището и започнали да обикалят без основание и без обяснение защо са предприели тези действия.
Те са обиколили коридорите, класните стаи, като включително са претърсили и тоалетните.

След това са връчили на Мая Христова Осоговска - Тонева, която е председател на Стачния комитет в училището, протокол за предупреждение да не нарушава законите, обществения ред и да не блокира движението.

Протоколът е подписан от Васил Георгиев Георгиев, на длъжност МПИ в 01 РПУ - гр. София в присъствието и на неговата колежка Лидия Боянова Божилова.

След първоначалния отказ на шокираната учителка да подпише протокола, полицейски служител, наречен от колегите си Гешев я е заплашил, че ще я „опандизи".

От Столична община пък за заявили, че по време на националния митинг учители са замърсили улиците на София и днес са ги призовали да изчистат след себе си.
Затова на днешния си митинг учителите носеха метли със себе си.