Провинцията е по-грамотна от София. Учениците от провинциалните училища са се справили по-добре с тестовете по български език, отколкото връстниците им от София.

Това показват обобщените данни от първата година на кампанията "Бъди грамотен". В кампанията са се включили и възрастни, а тенденцията вече е да се състезават деца срещу родители. Градовете отличници са Сопот, Димитровград, Горна Оряховица и Кърджали.

"Кампанията не е проучване, не е и мащабна проверка на грамотността. Нейната цел е да поощрява грамотното писане." Това заяви Евелина Гечева, управител на интернет портала за грамотно писане Академика Бг.

В страната са проведени 75 състезания, като в тях са се включили над 7000 ученици. В столицата са проведени състезания в 36 училища, в тях са се включили 3905 участници.

Отличниците в столицата са 557, а в другите градове в страната са 1000.

Положението в грамотността 8-9-10 клас е просто трагично, каза от своя страна Маргарита Дончева, координатор на кампанията за София.

Според нея причината за това е, че граматика на българския език се учи до седми клас. След това се обръща повече внимание на чуждите езици, литературата, специалните предмети. С нарастване на възрастта на учениците, грамотността им намалява, отбеляза още Маргарита Дончева.

Разликата в резултатите в столицата и провинцията Евелина Гечева обясни с два факта. Първият, по думите й, е това, че в провинцията паралелките са по-малки и учителите имат възможност да обръщат внимание на всяко дете.

В провинцията състезанията са били организирани много добре, за разлика от столицата, което според представителите на кампанията също е оказало влияние върху резултатите.

Освен това според нея децата в провинцията учат с по-голямо желание, защото са по -спокойни.

Тестовете, които децата от 1 до 9 клас решават, съдържат не повече от 20 въпроси.

Най-често се греши двойното "н", съгласуването, пише се "играеме" вместо "играем", съобщиха от Академика Бг. Освен това се правят грешки, свързани със "с" и "т". Грешат се запетаите и пълния член.

Не е редно да се изоставя обучението по български език в по-горните класове, категорично смятат преподаватели, а часовете по български език са крайно недостатъчни.

От Академика Бг съобщиха, че на 19 януари е планирано състезание между родители. Организаторите отбелязаха и благоприятната тенденция, че там, където е проведено състезание има желание за повторно провеждане.