"Тунис е важен партньор на Европейския съюз в борбата с тероризма и миграцията, затова страната ни ще работи за задълбочаване на сътрудничеството в тази посока." Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Тунизийската република Хемайес Джхинауи.

Българският президентът отбеляза, че България цени високо приноса на Тунизийската република за стабилизиране на региона на Северна Африка.

Българският държавен глава отбеляза, че през следващите години Европейския съюз трябва да засили подкрепата си за Северна Африка чрез ефективни програми в социалната сфера, образованието, здравеопазването.

"Задълбочаването на сътрудничеството на страните от региона ни с ЕС е инвестиция в стабилността", заяви от своя страна министър Джхинауи.

Той посочи, че Тунис се стреми към още по-тясна интеграция с европейската икономика и разчита на подкрепата на партньори като България.

И двамата отбелязаха потенциала за задълбочаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Тунис.

По думите им през миналата година има увеличение на стокообмена между двете страните, който е достигнал близо 124 млн. долара, но има възможности за разширяване на търговските и икономически контакти.

Според тях принос в тази насока има свикването на Смесената комисия за икономическо сътрудничество, както и организирането на бизнес форум.

Българският държавен глава подчерта възможностите за засилване на обмена в областта на туризма, образованието, науката.

Хемайес Джхинауи благодари за приноса на България и на българските специалисти в сферата на инженерните науки и медицината в Тунис и призова за възстановяване на доброто сътрудничество от близкото минало в тези сфери.