Скандал сред работещите в БАН предизвика последното проучване, реализирано от МБМД сред работещи в Академията. Припомняме, преди дни бяха оповестени данни, основният извод от които беше, че няма смисъл реформата в Българската академия на науките да бъде осъществена преди приемането на новия закон за БАН.

Днес в БТА трябваше да състои пресконференция на тема „Реформите в БАН - резултати от една анкета". Темата на срещата обаче беше изместена от отправените критики към организаторите на пресконференцията. Работещи в различни институти в Академията бяха категорични, че проведеното проучване е манипулативно, тенденциозно и лишено от всякакъв представителен характер.

Според тях мнението на анкетираните 200 работещи от БАН по никакъв начин не отразява цялостната визия на сътрудниците в академията. В тази връзка бе отправен упрек, че в един институт е взета позицията на един служител, но други трима, които не са участвали в допитването, са с коренно различно мнение. Чуха се дори и обвинения към инициаторите на пресконференцията за представени лъжи, липса на възпитание и психологически отклонения.

Организаторите на събитието, сред които бяха Владимир Стойчев и Асен Димитров от Институт за изследване на обществата и знанието, обясниха, че представеното проучване не е стандартно социологическо изследване, а сондаж, осъществен със средства и усилияна работещи в БАН.

Те допълниха още, че категорично не искат Академията да бъде закрита, а имотите й присвоени от други институции. БАН би трябвало да съществува във вид, различен от настоящия и като вид, и като начин на управление, изтъкнаха инициаторите на пресконференцията.

Искаме да покажем, че тази реформа не цели модернизирането на академията във вид, в който той съществува в европейките страни, допълниха те и припомниха, че БАН е изградена със закон от далечната 1947г.

Конкретно за самото допитване обясниха, че то представлява добронамерен сондаж, а анкетираните 200 човека са напълно достатъчни, за да представят цялостното мнение на работещите в БАН.

След като към тях бяха отправени още една доза критики по отношение на анкетата, те признаха, че не стоят зад изводите и заключенията, а просто представят резултатите от нея. В заключение посочиха, че ако бъде реализирано представително проучванесред учените от БАН, ще си проличи тяхното притеснение да участват в него. Хората ги е страх, неистово ги е страх, заяви един от учените, организирал пресконференцията.