Великобритания остава образователната топ дестинация за българските студенти и тази година. Това обявиха от „Интеграл“ и „Световно образование“ дни преди тазгодишното издание на традиционното изложение за магистратури в чужбина.

Светлан Данев, координатор на „Световно образование“, коментира, че много родни зрелостници, които са убедени, че искат да учат в Англия, но не са сигурни, че ще успеят, подават документи и в Дания и Холандия.

Припомняме, че февруари е времето за късен прием в британските ВУЗ-ове.

Тази година сме отбелязали рекорден ръст от 9% на желаещите да се обучават във Великобритания. Това остава водещата образователна дестинация, като намаляват българските кандидат-студенти, които не са успели да се класират за прием – те са спаднали с близо 200 в сравнение с миналата година и са около 600.

Близо 20% от българите, заминаващи за Великобритания през последните три години, са предпочитали магистратури до 7 хиляди британски лири, обяви Данев. По думите му топ специалностите за българи там са бизнес и мениджмънт, който записват около 30% от родните студенти, политически науки и международни отношения, с които се ангажират 10% от заминалите българи, последвани от направленията финанси, компютри, екология, психология.

Стана ясно, че двете организации подкрепят реформите във висшето образование, тъй като са убедени, че така ще се помогне на децата да направят по-рано своя професионален избор. Малък процент от учениците намират своята професия своевременно – около 9 и 10 клас, после в 12 клас професионалната консултация идва малко късно, смята Данев.

Той издаде, че за първи път в рамките на изложението тази събота и неделя в София ще се представи тест за професионална ориентация, който ще покаже на младите в кои области имат способностите да са успешни