Отново се заражда спор между Министерство на културата и Софийския университет относно Ботаническата градина в Балчик.

За това съобщи ректорът на СУ проф. Иван Илчев на брифинг в Ректората. По думите му още от декември месец миналата година е имало слухове, че Министерство на културата иска да придобие площ от парковата част в Балчик.

Той уточни, че е поставил директно въпроса пред министър Рашидов на среща в американското посолство на 26 април 2010 г.: „Първо - той изригна, след това каза, че не знае, после добави, че е възможно някой от Министерство на културата да е проявил самоинициатива в тази насока", описа проф. Илчев реакцията на Вежди Рашидов.

По-късно от министерство на културата отговориха на СУ, като заявиха, че нямат претенции към техните имоти в Балчик и обвиниха ректорите на ВУЗ-а в манипулация.
                                    Още...

Илчев посочи, че министърът е възложил на заместника си Дерелиев да провери тази информация, но до момента няма резултат.

Ректорът обаче обясни, че има информация, че на 15 април е изготвен съвместен документ, подписан от министър Рашидов и министър Плевенелиев. В проекторешението се посочват исканията на Министерство на културата към площи в градината в Балчик.

Ако документът бъде одобрен, според ректора на СУ, Висшето учебно заведение може да загуби управлението върху своята площ от Ботаническата градина в Балчик.

„Доколкото знам, юристите на Министерство на образованието са дали отрицателно становище по него", посочи Илчев.

Илчев:
Хипотезите за поведението на министър Рашидов са две: Или ме е излъгал в присъствието на министър Игнатов, или не обръща внимание какво подписва.

„Хипотезите за поведението на министър Рашидов са две: „Или ме е излъгал в присъствието на министър Игнатов, или не обръща внимание какво подписва. Хипотезата за поведението на заместник-министър Дерелиев е една - той лъже", отсече ректорът и коментира:
"Боли ме за държава, която може така да демонстрира неуважение към българския съд. Боли ме когато слушам чалга в Балчик".

"Всичко се прави крадешком и зад гърба ни. Това не е редно - в една правова държава да се прави такова предложение без въобще да се уведомява институцията, която очевидно би била ощететена от това решение", коментира още Илчев.

По думите му, "ако институции като култура и образование воюват помежду си не за умовете на хората, а устремили поглед към джобовете им, ако имоти, които са под егидата на едната или другата институция се тресат от чалга - тогава за България няма много надежда."

Ректорът на висшето учебно заведение разказа още, че е настоявал дълго време за среща с Вежди Рашидов, след като той е заел поста министър на културата.

Ректорът:
Боли ме за държава, която може така да демонстрира неуважение към българския съд. Боли ме, когато слушам чалга в Балчик.

Той отлага срещата два месеца, посочи Илчев и добави, че когато най-накрая срещата се е състояла, е бил посрещнат от почти целия екип на ведомството. Първите думи на министъра към ректора са били:

"Абе, професоре, какво си позволява университетът, та се е разположил на държавна собственост. Ще я видим ние тази работа."

"За секунда онемях пред подобна безпардонност и открита липса на култура и невежество", заяви Илчев.

От своя страна бившият ректор Боян Биолчев припомни дългогодишния съдебен спор между Министерство на културата и Софийския университет за градината в Балчик. Той изтъкна че правата на Висшето учебно заведение върху парковата част от градината са потвърдени със споразумение още от 1955 година, според което СУ управлява парковата част, а Министерство на културата - Сградния фонд.

Част от него се отдават под наем и се използват за хотелска база, в която често може да се чуе чалгата, за която говори ректорът на СУ.

Запитан дали Министерство на културата разполага с необходимия ресурс и капацитет, за да управлява ботаническа градина, Биолчев беше категоричен, че ведомството не би могло да се справи.

Като аргумент той цитира и постановление на Министерския съвет, с което МК не се допуска да работи в природната среда, както и да администрира приходи от вход, да отдава под наем помещения и терени и други.

Биолчев изтъкна още, че до момента за съдебни разходи около спора висшето учебно заведение е похарчило 100 000 лв. Най-вероятно толкова са и парите, дадени и от Министерство на културата.

„Това са пари, излезли от вашия джоб", обърна се към залата той и добави - "пари, които не са отишли нито за култура, нито за образование, а за да подхранят нечие несъобразяване със съда."

„Искам да уважавам правителството, което ме управлява, господин Рашидов, господин Борисов - не ме лишавайте от тази възможност", призова управляващите професор Илчев.

На пресконференцията стана ясно, че СУ вече е изпратил протестно писмо да премиера Борисов, в което му обяснява за възникналия отново спор.