Ресурсните учители трети ден протестират символично, съобщава БНР. Недоволството им е продиктувано от идеята държавните ресурсни центрове за подпомагане на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности да бъдат разформировани и преобразувани в общински центрове за личностно развитие, а всяко училище да си направи собствен ресурсен екип за такива деца.

Припомняме, че промяната е заложена е проекта на Закон за училищното образование. Вече тече национална подписка срещу идеята за преструктуриране на ресурсните центрове. В началото на февруари предстои среща на Националната асоциация на ресурсните учители и Комисията по образование в Народното събрание във връзка със създалата се ситуация. От асоциацията, обаче не са оптимисти за крайния резултат от нея.

Председателят на Националната асоциация на ресурсните учители и директор на Столичния ресурсен център Калоян Дамянов коментира, че ако тази система се реализира, то ресурсното подпомагане на децата със специални потребности в много училища и детски градини няма да може да бъде обезпечено. Около 15 000 са децата със специални потребности у нас, а в системата на образованието работят около 1400 ресурсни учители.

Дамянов е категоричен, че вносителите на законопроекта използват слабата информираност на обществото по темата и насаждат тезата, че едва ли не с промяната ще се осигури ресурсен учител за всяко дете.

Стоян Павлов, който е секретар на Националната асоциация на ресурсните учители и помощник-директор на Областния ресурсен център в Пазарджик, посочи слабите места на предложението за сформиране на екип от ресурсни учители във всяко учебно заведение. По думите му, в една малка община, където има две детски градини с по едно дете, едно училище с шест деца и едно начално училище с три деца това означава да има пет или шест екипа, 5-6 психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора. Да не говорим, че тълкуването на вносителите на законопроекта за това как малките общини ще си набавят специалисти е „те ще си ги накупят от по-големите", коментира още Павлов.