Родители от Пловдив се вдигат на защита на училищата на децата. Паралелно пред две училища в града днес се проведе протест срещу идеята за сливане на учебните заведения. Едното училище е основното „Георги Бенковски”, другото - по-голямото -„Душо Хаджидеков”.

Плановете за сливане на двете училища са на общината, а мотивът е финансов. Пледложението е на кмета Иван Тотев и трябва да се обсъди на сесията на местния парламент утре.

За сливането родителите са разбрали в края на миналата седмица и твърдят, че ръководствата на училищата също не са знаели. От няколко дни на пунктове в района се събира подписка срещу предстоящото обединение. 

Т. нар. План за оптимизация на училищната инфраструктура в Пловдив предвижда сливането на две училища и на шест детски градини в града. Целта е наличните бази да се използват по–рационално, а учениците да преминат на една смяна. Така и според заместник-кмета по образование качеството и нивото на образование ще се вдигне.

Предложението засяга близо 1000 деца.

Родителите обаче настояват децата им да не се приемат като източник за финансови средства за даденото училище, каквото е сега положението, както и да не се правят промени без да е имало обществено обсъждане. Основна причина за техния гняв е местоположението - при сливането на училищата малки ученици ще трябва да ходят през няколко квартала, за да влязат в класните стаи.

В ОУ „Георги Бенковски“ учат 126 деца и с всяка година броят им намалява. Има и маломерни паралелки. Училището е в изключително тежко финансово състояние, заради малкия брой ученици и дори не могат да се направят рутинни ремонти по сграда.

Същевременно, в ОУ "Душо Хаджидеков" се обучават близо 800 деца, а това налага да се наемат допълнителни помещения под наем, заради недостиг на базата. 

Утре родителите смятат да пренесат протеста си пред сградата на общината.