Родителите на 69 деца от село Костантиново, Варненска област, ще затворят пътя Варна-Белослав в знак на протест срещу затварянето на единственото училище - основно училище "Св. Климент Охридски".

Това съобщи Дора Димитрова, представител на инициативния комитет на родителите, цитирана от Радио Варна.

Постоянната комисия по образование към ОБС-Варна предложи закриването му заради слетите паралелки, които според съветниците водят до влошаване на качеството на обучението.

Според кмета на селото Васил Дюлгеров родителите са удовлетворени от нивото на обучение на децата си, а през зимния период лошата инфраструктура ще затрудни пътуването им до Варна.

Дюлгеров възнамерява да се срещне с кмета на Варна Кирил Йорданов, който е поел ангажимент училището да не се закрива. Освен това училището разполага със 100 декара земя, от стопанисването на която е възможно да се поеме издръжката му.

От ВМРО в морския град заявиха, че подкрепят усилията на обществеността в село Костантиново за запазване на училището и ще подпомогнат организацията на гражданския им протест.

Припомняме, още преди две седмици кметът на село Константиново заяви, че жителите на селото са готови да блокират пътя Варна-Белослав, ако Варненският общински съвет приеме да бъде закрито местното училище.