Повече студенти ще се включат в програма "Фулбрайт". Това стана ясно от брифинг на просветния министър Красимир Вълчев след среща с американския посланик у нас Ерик Рубин.

Програмата съществува от 26 години в България, както изтъкна министърът. 1300 души са участвали в обмена. 24 фулбрайтови студенти са посетили САЩ в последните три години, изтъкна още Вълчев.

По думите му 30 млади американци в 26 града са изпратени у нас като помощник-учители по английски език. От всички стипендианти по програмата се изисква да се върнат в родината си и поне две години да предават опита си, придобит зад граница.

Посланик Рубин подчерта, че това е най-популярната и престижна програма за международен обмен в света. САЩ увеличава парите за страната ни. 280 хиляди долара допълнително ще получи страната ни по програмата за следващите три години.

Държавният департамент ежегодно финансира с общо 765 000 долара програма "Фулбрайт" в България, от които 165 000 долара покриват административни разходи по Програмата.

Според дипломата програма "Фулбрайт" е сближила двете държави така, както политиците могат само да мечтаят.