Парите за наука от ЕС може да не отидат по предназначение, алармира в писмо до news.bg проф. дгн Стефан Шанов.

"Няма нищо случайно. В следващите години ще се разпределят доста пари от ЕС, определени целево за наука. Целта е тези пари да не отидат при учените. Но ЕС ще следи внимателно нещата, еле пък за България. И, хоп, пак намираме слабото място на системата.

Защо си мислите, че политиците се борят за академични титли и звания ? Много просто, ако тези измислени доценти, професори и доктори подадат проекти, те непременно ще ги спечелят, но от ЕС не могат да кажат и копче, защото формално това са "учени", възмущава се професорът.

"Е, и ако има "наши хора" в органа, разпределящ парите, всичко си идва прекрасно на мястото. В България, когато се зададат пари, нищо не остава неконтролирано от олигархическите кръгове и техните политически подлоги. Бъдете сигурни, че се задава грандиозно крадене, до сега са били само тренировки", пише проф. дгн Стефан Шанов.

Скандалите съпътстват Фонд „Научни изследвания" в последните 2 години. След като бяха финансирани странни научни разработки, а стойностни проекти не успяваха да се доберат до подкрепа, фондът отново се тресе от скандал.

На 30.03.2015 г. на интернет страницата на Министерството на образованието и науката се появи информация за нов състав на Изпълнителния съвет на научния фонд. „На основание на Закона за насърчаване на научните изследвания и на базата на постъпили предложения от съответните органи и организации при балансирано представителство на научните направления" - пише в заповедта.

"Очакваният състав на съвета е отдавна известен, защото пет седмици лежи на бюрото на министъра за подпис. Имената са обсъдени и номинирани от БАН, университети, съвета на ректорите. Но изненада! Съставът е друг - в пълен разрез с Правилника на фонда!", пише "Преса".

Проф. Светла Русева е директор на институт и не може да бъде член на съвета, предложените от БАН - проф. Венелин Енчев и проф. Маргарит Ганев липсват. В същото време Софийският университет има двама представители в лицето на проф. Тотоманова и проф. Пройкова, като по този начин се нарушава балансът между университетите, твърди изданието.

Пет часа по-късно без никакво обяснение, заповедта е свалена от министерския сайт! От Министерство на образованието и науката потвърдиха, че Министър Танев е одобрил и разписал доклад с напълно различен състав от учени, членове на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания".

Според изданието, от месец във Фонд „Научни изследвания" тече поредната проверка на вътрешния одит на МОН и от Агенция за държавна финансова инспекция /АДФИ/. Установени са многобройни нарушения, но министерството не излиза с официално становище. Кой ще даде отговор на въпроса, защо Фонд „Научни изследвания", чиято собствена администрация се състои едва от 15 души е подписал договор с 4 адвокатски фирми и харчи луди пари за съдебни дела, а не изпълнява функциите си за финансиране на научни изследвания.

От пресцентъра на МОН поискаха писмено да им бъдат зададени въпросите от кога АДФИ проверява Фонда и какви нарушения са разкрити, но не се обвързаха с никакъв срок за отговор.