Боян Биолчев Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Боян Биолчев е изпратил писмо до председателя на Националния център за аграрни науки (НЦАН) академик Цветан Цветков, в което иска варненският аквариум да мине към Софийския университет. Това съобщава Днес+.

Основанията на проф. Биолчев са, че в периода 1911-1954 година аквариума в морския град е бил към СУ. Преди това той е бил самостоятелна Морска биологична станция.

Към момента аквариума, заедно с учебния кораб “Александър Вълканов”, са собственост на Института по рибарство и аквакултури, който е под шапката на НЦАН. През 2000 година с постановление на Министерски съвет варненският Институт по рибарство се обединява с пловдивския, като ръководството е в морския град. Това бе единствения начин да изпълним изискванията на закона за рехабилитирани преподаватели, заяви за “ДНЕС +” директорът на института проф. Камен Проданов.

В момента до него е изпратено писмо от НЦАН да даде становище по въпроса за евентуално преместване на Аквариума към СУ, както и да изпрати отчет за финансовото състояние на института и по какви програми работи съвместно с чуждестранни партньори.

Преместването на варненския аквариум към Софийския университет може да стане единствено със заповед на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме, каза още проф. Проданов. Ако това стане в България няма да има Институт, който да се занимава изцяло с научна дейност в областта на риболова, посочи още той.

Земята върху която е разположен аквариума е изключително държавна собственост.

Професор Проданов ще търси съдействие да запази сегашният статут на Института по рибарство и аквакултури от кмета на Варна Кирил Йорданов, областният управител Яни Янев и варненските депутати.