Безплатни пътувания на ученици и придружаващи ги учители ще могат да се организират и през предстоящата учебна година, реши днес Министерски съвет.

Националната програма "Отново заедно" се удължава до 14 септември 2022 г. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

Спират приема на заявки за безплатни лагери на ученици

Спират приема на заявки за безплатни лагери на ученици

Планирана е почивката на повече от 2500 деца

Министерството на образованието и науката (МОН) спря приемането на нови заявки за безплатна почивка на 17 август заради увеличаващи се случаи на заболели деца по време на тези пътувания. Имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други в по-безопасни региони. Въпреки това 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени ваканции.

Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3,5 млн. лв. до края на 2021 г. 

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 млн. лв. от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август МОН е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12.4 млн. лв. Неизразходените 2.6 млн. лв. ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г.