57 ромски студенти тази година са получили стипендии от институт Отворено общество, за да се обучават в специалностите медицина, медицинска сестра или здравни грижи.

Днес на официална церемония бяха наградени отличните студенти.

Награда получи пълната отличничка Мануела Сандова, която учи медицина в Плевен.
Не очаквах такава награда още в първия семестър, заяви тя. Радвам се, че моят труд е оценен, допълни Сандова.

С грамоти бяха наградени и Галя Трайкова, Златка Стоянова, Севда Христова Йорданка Говедарска, Александра Димитрова, Аска Симеонова и Ростислав Калчев.

С грамота „Златна Хипократова клетва" бе отличен и д-р Стефан Панайотов, като отличието му бе връчено от посланика на Унгария у нас.

Д-р Панайот посвети наградата на младите студенти по медицина. Нека тази награда ги вдъхновява, заяви той.
Ще продължа да усъвършенствам служенето си на хората в неравностойно положение и по специално на ромите, допълни той.

Вторият носител на престижното отличие стана медицинската сестра Аделина Емилова, която бе наградена от посланик Уорлик.
Ще продължа в същия дух и занапред, обеща и тя.

Третият отличен с грамота Златна Хипократова клетва бе медицинската сестра и общински съветник в Разград Стефка Байчева.
„Благодаря ви, че ви има", заяви тя след като получи своето отличие. Трудно е да се работи в здравеопазването, трябва да имаш сърце, смята Байчева.

Награждаването бе организирано по случай 8 април - международния ден на ромите.

Какво е да си ром и да преследваш мечтите си в България ? Отговорът бе даден от прожектирано видео с отличните ромски студенти и техните ментори от различните медицински университети и колежи.

31 са менторите, които обучават бъдещите медици.

Повечето от студентите роми са от работещи семейства. Техните братя и сестри също са студенти. Голяма част от студентите роми крият от състудентите си произхода си въпреки, че са отличници.
Смятат, че няма да имат повод да крият ромския си произход, след като получат дипломата си за висше образование.

Според менторите ромите са изключително мотивирани студенти.

Не без проблеми обаче е стартирала програмата на Отворено общество, която дава шанс на ромите да сбъднат своята мечта да учат медицина. От БЛС например са отказали да бъдат ментори на ромски студенти.

В края на тържеството бяха раздадени и две специални награди. Наградата за цялостен принос за равноправие и отстояване на човешки права получи писателят Савчо Сачев. Награда за утвърждаване на гражданските ценностни и подарък бинокъл получи журналистът Валери Леков.