Студентите отбелязват празника си - 8 декември.

За пръв път датата се чества тържествено у нас през 1903 г., след решение на академичния съвет на първия университет у нас - СУ "Св. Климент Охридски". Датата е избрана, тъй като 8 декември е Денят на Свети Седмочисленици, сред които е и патронът на университета Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г., а датата е променена. Управниците решават обучаващите се във ВУЗ-ове у насда празнуват на 17 ноември - Международния ден на студентската солидарност.
През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

През 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища у нас решава да обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

У нас сега има 51 висши училища - 37 държавни и 14 частни. Студентите в тях са 237 938. Държавните университети имат 197 108 възпитаници, а в частните - 40 890.

Докторантите сега са 4962-ма, като от тях в държавните университети са 4823-ма, а в частните - 139. Чуждестранните студенти у нас сега са 10 140, от които 8533-ма са в държавните университети и 1607 - в частните висши училища, посочва информацията на просветното министерство.

Датата 8 декември се свързва още с убийството на основателят на легендарните "Бийтълс" - Джон Ленън. Той е застрелян през 1980 г. от Марк Дейвид Чапман.
Ленън се превръща в символ на надеждата, бунтарите и желанието за промяна, а техни "химни" са Let it be, Imagine и много други.

У нас близо 4000 ще бъдат полицаите, ангажирани с опазването на реда в днешната празнична вечер. Цивилни полицаи, въоръжени с камери, ще дебнат пред дискотеките през цялата нощ, съобщава НоваТВ.

Ако някой от студентите дръзне да запали колата си, цивилните веднага ще подават сигнал до пътните патрули, които в момента имат право да глобяват на платното.

Мобилни камери на КАТ ще бъдат разположени и на всички входове и изходи на големите градове. Пo маршрутите към големите зимни курорти ще бдят автопатрули на КАТ.

В столицата градският транспорт до Студентски град ще работи през цялата нощ.