Година на изпитания както за Софийския университет, така и за обществото като цяло, отчете ректорът проф. Иван Илчев в словото си по случай патронния празник на СУ „Св. Климент Охридски".

"Наново сме тук, за да почетем паметта на патрона на Софийския университет - Св. Климент Охридски, символ на знанието и стремежa към истина", посочи проф. Илчев и допълни, че България на Цар Борис и Цар Симеон бе създадена от хора, които вярваха в нея и работеха за нея. „Вярваха и работеха, въпреки трудностите, въпреки укорите, въпреки нападките", коментира ректорът.

 

За пример той даде именно патрона на Софийския университет - Св. Климент Охридски, който се е гордеел от това, че е ученик на Светите братя Кирил и Методий. Според Илчев създателите на Борисовата България са били убедени, че да се гради може само върху постигнатото от предходниците си, че по-важно е да строиш, отколкото да рушиш.

Проф. Илчев анализира изминалата година - от предишния патронен празник до днес. Той изтъкна, че Софийският университет е преминал през доста изпити, но вярва, че е запазил достойнството си и не е превил коляно пред никого.

Не бе лесно да се работи през тази година, както не бе лесно и на цялото българско  общество, люляно от разочарования и лишено от надежда. И въпреки това, ние си оставаме верни на своята мисия, завещана от Св. Климент Охридски - да правим "всички съучастници в доброто".

Ректорът изреди редица постижения на Софийския университет, постигнати именно през тази година.

На първо място той с гордост изтъкна, че и тази година Софийският университет си остава най-доброто висше учебно заведение в България според националните рейтинги. Ректорът благодари на своите колеги за упорития труд и участието им в изработването на Стратегията за висше образование. Той се надява, че политиците ще проявят поне капка разум и ще я приемат в Народното събрание още в близките седмици.

Други отделиха месеци от времето за разработването на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", която би осигурила глътка въздух. Илчев обаче уточни, че държавата е тази, която е задължена да се грижи за финансирането на образованието и в частност на науката, а не на чужди агенции.

Изследванията на колегите от СУ са цитирани с 20 % по-често от тези на колегите им в следващата в класацията научна институция, а 43 проучвания на колеги са сред върховия 1% на най-честите цитирани проучвания в света въобще.

Университетската библиотека е станала първата библиотека в България с над 1 млн. електронни библиографски записи. СУ е подписал уникален договор със Зографския манастир за създаване на първата по рода си зографска електронна научно-изследователска библиотека. Учебното заведение е било наградено за успехите си в развитието на програма Еразъм, по която студентите имат възможност за международна мобилност.

Това са само част от достойнствата на най-стария университет през изминалата година. Въпреки това, ректорът е убеден, че предстоят нови предизвикателства, особено ако бъде приета Стратегията за висше образование.

Тържестото бе открито от бившия ректор на Софийския университет проф. Иван Лалов, който отбеляза, че след няколко дни университетът чества 125 години от създаването на Физико-математическия факултет. Оттогава в университета се развиват двата основни клона на знанието - обществените и хуманитарните науки и природо-математическите науки.

"Ако се наруши този баланс, университетът престава да бъде такъв, какъвто ние бихме искали да бъде - университет от класически тип", заяви проф. Лалов. Той изрази надежда, че това никога няма да стане в СУ.  "Университетът е силен, когато е единен", категоричен е бившият ректор.

Стратегията за висшето образование трябва наистина да влезе час по-скоро. В това е убеден и министърът на образованието и науката Тодор Танев. След това, по думите му, трябва да се направят поправки в Закона за висшето образование, а след тях и в Закона за научните степени и звания.

"Патронният празник на всеки университет е повод за гордост и задоволство, особено когато става въпрос за Св. Климент Охридски, един от най-големите български книжовници, продължител на делото на Св. Св. Кирил и Методий", подчерта Танев.

Какво може да се очаква от "Алма матер", освен да поддържа своите високи стандарти. Този риторически въпрос зададе пред журналисти бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, който също уважи с присъствието си патронния празник на Софийския университет.

Близнашки определи учебното заведение като огнището на науката. Най-старият университет у нас е средище, към което се стремят всички млади и амбициозни хора, смята още проф. Близнашки. Той е доволен, че Софийският университет продължава да бъде най-добрият и му пожела и в бъдеще да запази огъня на просвещението.

Честването продължава с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. Столична община е подготвила награда за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Отличията са за ас. д-р Красимир Кръстев от Историческия факултет и гл. ас. д-р Любен Загорчев от Биологическия факултет.